Metcon Workout

METCON е съкращение от Metabolic Conditioning или на български Метаболитна кондиция.

Това е възможността тялото да работи при висока интензивност за продължителен период от време. Способността да се работи при интензивност почти на 100% за период от поне 20 минути. Това не означава,че всеки специфичен мускул работи на 100%, а че тялото цялостно работи при максимален интензитет за оказаното време. Ключовото понятие ,е че атлета преминава през упражненията с минимална почивка докато в същото време спазва схема на повторения и качество на движението .

Също използваме наречието metcon , когато правим кръгови тренировки включващи упражнения с тежест. С времето тази концепция е еволюирала и metcon се е превърнал в термин да опише почти всеки високо интензивен режим на работа (HIIT, Tabata , CrossFIT етц).

Когато правите клек, сърцето ви пулсира, защото мускулите ви се нуждаят от кислород, точно като когато правите интензивно кардио. Когато бягате, спринтирате или карате колело бързо, краката ви болят, защото източвате вашите клетъчни запаси от гориво и натрупвате метаболитни отпадъчни продукти, точно както когато ги смачквате с клекове. Така че въпросът е, наистина ли се нуждаете от отделни тренировки за “сила” и “кардио”?

В зависимост от вашите цели, отговорът може да бъде „не“. За максимални резултати и минимално забавяне може да искате да опитате метаболитни – или MetCon тренировки.

В заключение

Метаболитното кондициониране е проектирано да включва тренировки с умерена и висока интензивност, които подобряват енергийните системи на тялото. Има много видове програми, които са metcon, включително популярната тренировка CrossFit. Всяка тренировка е различна от предходната , включва различни интервали и къргове на работа. В зависимост от конкретната програма тренировката може да включва използването на ластици, гирички, пудовки, медицински топки, свободни тежести (лост и дискове), asault bike , rowing machine, бойно въже и тн.

Програмата за метаболитно кондициониране може да помогне да спестите време, да изгорите повече калории , да оформите добре изглеждащо тяло и да подобрите цялостното си здраве.